آتش نشانی جزو مشاغل سخت و زیان آور شد + آشنایی با مشاغل سخت و زیان آور

سالیان سال است که مشاغل سخت و زیانآور دغدغه بسیاری از کارگران بوده و هست، ازجمله افرادی که همیشه به دنبال بهرهمندی از مشاغل سخت و زیانآور بودند، آتشنشانان هستند که با تمام وجود در عملیاتها از جان هموطنان خود دفاع میکنند.
به گزارش همرده به نقل از ایران، در یکصد و چهل و نهمین جلسه شورای عالی حفاظت فنی که با حضور محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حاتم شاه کرمی معاون وزارت کار و اعضای شورای عالی با دستور کار بررسی سخت و زیانآوری کار آتشنشانان در سالن کنفرانس وزارت تعاون برگزار شد، سخت و زیانآور بودن شغل آتشنشانی موردبررسی قرار گرفت و شغلی که در رده «الف» مشاغل سخت و زیان آور قرار داشت بعد از گذشت ۲۰ سال در شورای عالی حفاظت فنی و ایمنی با موافقت اعضا مشاغل عملیاتی آتشنشانی به ۱۳ گروه شغلی گروه «ب» مشاغل سخت و زیانآور الحاق شد،
بنابراین آتشنشانان به مدد این مصوبه میتوانند بعد از ۲۰ سال بازنشسته شوند و از مزایای این موضوع بهرهمند شوند. لازم به ذکر است بر این اساس با توجه به اینکه بخشی از آتشنشانان خارج از شمول قانون کار هستند طبق مصوبه شورای عالی حفاظت فنی، تمام آتشنشانان مشاغل عملیاتی تابع قانون کار و خارج از قانون کار مشمول مشاغل سخت و زیانآور میشوند.
آشنایی با مشاغل گروه الف و ب
گروه الف مشاغلی هستند که با بررسی آلایندههای محیطی میتوانند در زمره مشاغل سخت و زیانآور قرار بگیرند و طبیعتاً شغل آتشنشانی را نمیشد در این بخش قرار بدهیم، اما در مشاغل گروه «ب» که ماهیت سخت و زیانآور دارند نیز موردبحث و بررسی قرار گرفت.
بنابراین تمام مشاغل عملیاتی آتشنشانی در سراسر کشور که تابع قانون کار هستند با مصوبه شورای عالی حفاظت فنی مشمول مشاغل سخت و زیانآور شدند که لیست مشاغل عملیاتی را پیوست مصوبه شورای عالی حفاظت فنی به تمام استانها ابلاغ خواهیم کرد و سازمان تأمین اجتماعی نیز آن را در دستور کار خود قرار میدهد تا آتشنشانان بتوانند پیرو آن از مزایای این موضوع بهرهمند شوند.
زمان اجرای مصوبه سخت و زیان آور شدن مشاغل آتش نشانی
شریعتمداری در خصوص زمان آغاز اجرای این مصوبه بیان کرد: بهمحض ابلاغ لازمالاجراست، معمولاً مصوبات به تاریخ روز تصویب ابلاغ میشوند و تا یک هفته دیگر به سراسر کشور ارسال خواهد شد.
آشنایی با مشاغل سخت و زیان آور
کارهای سخت و زیانآور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار غیراستاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی بهمراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد میشود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن بوده و بتوان با به کارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی و غیره صفت سخت و زیانآور بودن را از آن مشاغل کاهش داد یا حذف کرد.
کارفرمایان کلیه کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی که تمام یا برخی از مشاغل آنها حسب تشخیص مراجع ذیربط سخت و زیانآور اعلامشده است یا اعلام خواهد شد مکلفاند ظرف دو سال از تاریخ تصویب این قانون نسبت به ایمنسازی عوامل شرایط محیط کار مطابق حد مجاز و استانداردهای مشخصشده در قانون کار و آییننامههای مربوطه و سایر قوانین موضوعه در این زمینه اقدام کنند.
کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی مکلفاند قبل از ارجاع کارهای سخت و زیانآور به بیمهشدگان، ضمن انجام معاینات پزشکی آنان ازلحاظ قابلیت و استعداد جسمانیمتناسب با نوع کارهای رجوع دادهشده (موضوع ماده ۹۰ قانون تأمین اجتماعی)، نسبت به انجام معاینات دورهای آنان که حداقل در هرسال نباید کمتر از یک بار باشد، بهمنظور آگاهی از روند سلامتی و تشخیص به هنگام بیماری و پیشگیری از فرسایش جسمی و روحی اقدام کنند. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کار و امور اجتماعی مکلفاند تمهیدات لازم را در انجام این بند بهوسیله کارفرمایان اعمال کنند.
حمایت ها از مشاغل سخت و زیان آور
افرادی که حداقل ۲۰ سال متوالی و ۲۵ سال متناوب در کارهای سخت و زیانآور (مخل سلامتی) اشتغال داشته و در هر مورد حقبیمه مدت مذکور را به سازمان پرداخته باشند، میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند، هرسال سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیانآور یک ونیم سال محاسبه خواهد شد.
درصورتیکه بیمهشدگان موضوع این تبصره قبل از رسیدن به سن مقرر یا کمتر از ۲۰ سال سابقه خدمت دچار فرسایش جسمی و روحی ناشی از اشتغال در کارهای سخت و زیانآور شوند با تأیید کمیسیونهای پزشکی (موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی) با هر میزان سن و سابقه خدمت از مزایای مندرج در این تبصره برخوردار خواهند شد.
در مورد سایر بیمهشدگان حداقل سابقه پرداخت حقبیمه برای استفاده از مستمری بازنشستگی از تاریخ تصویب این قانون هر سال یک سال افزایش خواهد یافت تا آن که این حداقل به بیست سال تمام برسد.
از تاریخ تصویب این قانون برای مشمولان این تبصره چهار درصد (۴%) به نرخ حقبیمه در قانون تأمین اجتماعی افزوده خواهد شد که آنهم در صورت تقاضای مشمولان قانون، بهطور یکجا یا بهطور اقساطی بهوسیله کارفرمایان پرداخت خواهد شد.
تشخیص مشاغل سخت و زیانآور و چگونگی احراز توالی و تناوب اشتغال، نحوه تشخیص فرسایش جسمی و روحی و سایر موارد مطروحه در این تبصره بهموجب آییننامهای خواهد بود که حداکثر ظرف ۴ ماه توسط سازمان تأمین اجتماعی و وزارتخانههایکار و امور اجتماعی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
بیمهشدگانی که دارای سابقه پرداخت حقبیمه در کارهای سخت و زیانآور به تاریخ قبل از تاریخ تصویب این قانون باشند میتوانند با استفاده از مزایای این قانون درخواست بازنشستگی نمایند.
در این صورت با احراز شرایط توسط بیمهشده، کارفرمایان مربوطه مکلفاند حقبیمه مربوطه و میزان مستمری برقراری را تا احراز شرایط مندرج در تبصره ۲ و همچنین چهار درصد (۴%) میزان مستمری برقراری نسبت به سنوات قبل از تصویب این قانون را یکجا به سازمان پرداخت نمایند.
تبصره ۳ بیمه که دارای ۳۵ سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه باشند میتوانند بدون در نظر گرفتن شرط سنی مقرر در قانون تقاضای بازنشستگی نمایند.
تبصره ۴ زنان کارگر با داشتن (۲۰) سال سابقه کار و (۴۲) سال سن بهشرط پرداخت حق بیمه با (۲۰) روز حقوق میتوانند بازنشسته شوند.